Costuri

Pentru utilizatorii din domeniul academic care inregistreaza un proiect de cercetare academic, seturile de date vor fi gratuite, singurele costuri fiind legate de mediile de stocare (discheta, CD-ul) si de cele postale. Gratuitatea absoluta se realizeaza numai in cazul descarcarii directe de pe pagina de web.

Pentru celelalte categorii de utilizatori si anumite seturi de date, insa, anumite costuri vor trebui suportate.
Costurile legate de livrarea seturilor de date se calculeaza in functie de finantarea proiectului pentru care se cer datele respective. Spre exemplu, un utilizator academic care lucreaza pentru un proiect cu finantare comerciala va fi facturat la fel ca si un utilizator comercial. Tipurile de finantare a proiectelor sunt legate de categoriile de utilizatori, insa ele nu trebuie confundate.

Pentru a descarca seturi de date din catalogul de date, utilizatorii inregistrati vor trebui sa specifice proiectul de cercetare in cadrul caruia vor fi folosite datele. Dupa intrarea in sistem pe baza de parola, utilizatorul va dispune de un nou meniu, special, unde pot fi inregistrate proiecte de cercetare.

Mai jos sunt prezentate tipurile de finantare a proiectelor in functie de care se calculeaza costul livrarii unui set de date sau altul.

Categoria
de finantare
Descriere
Academica
  • Proiecte de cercetare ale Universitatilor
  • Proiecte de cercetare ale Academiei Romane
  • Proiecte de cercetare ale institutelor de cercetare fundamentala (inclusiv cele universitare)
  • Date cerute de studenti, pentru scrierea unui referat sau a unei teze
  • Date cerute pentru scopuri didactice
Guvernamentala /
Non-profit
  • Proiectul de cercetare este comandat si finantat de un departament guvernamental
  • Proiectul de cercetare este finantat de o organizatie de caritate sau non-profit
Comerciala
  • Proiectul de cercetare este finantat de o organizatie comerciala
Personala
  • Datele cerute sunt exclusiv pentru uz individual, legate de istorii locale sau date genealogice (in masura in care arhiva detine asemenea seturi de date). Datele cerute nu pot fi legate de ocupare pe piata fortei de munca sau de orice alte aspecte institutionale. In acelasi timp, proiectul de cercetare nu poate fi finantat din alte surse decat cele proprii.