Acasa > Depunerea datelor > Cum se depun datele

Cum se depun datele

Procesul de depunere a datelor este foarte important, odată pentru a înțelege foarte clar doleanțele proprietarilor de date, precum și pentru o integrare cât mai rapidă și mai corectă a seturilor de date în arhivă.

În informațiile de mai jos, puteți afla care sunt etapele procesului de depunere, cum trebuie să fie pregătite datele pentru depunere, cum ajung datele la RODA și ce se va întâmpla cu datele după ce ajung la noi. Dacă aveți orice nedumeriri sau întrebări, nu ezitați să ne contactați pentru lămuriri suplimentare.

Pentru ca setul de date să fie complet utilizabil, orice cercetător sau persoană interesată va avea nevoie de niște informații suplimentare. Fără o documentație bine structurată, baza de date nu poate fi utilizată. Pentru a putea depune setul de date, va invităm:

  • sa completați Formularul de depunere (cu detalii despre setul de date depus);
  • sa completați și să semnați Acordul de licențiere, unde se vor specifica condițiile și restricțiile în care datele vor fi distribuite utilizatorilor;
  • sa ne trimiteți aceste acte, odată cu setul de date și documentația aferentă.

Putem folosi baze de date salvate în format text (de preferință delimitate prin tab, encodate UTF8), R, Access, Excel, SPSS, SAS, STATA.
Informațiile pentru documentarea setului de date pot fi trimise în format OpenOffice, Word, RTF, Acrobat PDF, atât în format electronic cât și în formă tipărită.
Descrierile variabilelor și a valorilor pot fi trimise în orice format (SPSS Syntax, Excel, R sau în format simplu text).

Vă sugerăm să pregătiți:

- o copie a setului de date;
- o copie a chestionarului, pe cât posibil cu numele variabilelor care să fie identice cu cele din baza de date;
- detalii despre schema de eșantionare folosită și modul de culegere a datelor;
- o copie a instrucțiunilor pentru operatorii de teren;
- informații despre variabile și valorile acestora, codificarea și schemele de clasificare folosite;
- informații despre variabilele construite;
- detalii despre ponderările folosite și variabilele de ponderare utilizate.

Pot fi utilizate diverse medii de stocare (CD, stick USB), însă putem transfera fișierele și prin FTP.